Za sve informacije
molimo da nas pozovete na slijedeće brojeve telefona
+387 33 238 152 ili
pitajte bibliotekara
Ponedjeljak - Petak
08:00 - 15:00

Zbirka umjetničkih fotografija poklonjena

Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Turski umjetnici i fotografi Rehe Bilira i Ahmet Serdar Akyaya, 01.02.2018. godine, poklonili su Gazi Husrev-begovoj biblioteci 85 umjetničkih fotografija. Gosopodin Ahmet Serdar Akyaya poklonio je Biblioteci kolekciju fotografija pod nazivom Moji korijeni. Fotografije prikazuju različite dijelove i kulturne spomenike Turske, a izrađene su u monohram (crno-bijeloj) tehnici.

<center>Zbirka umjetničkih fotografija poklonjena </center><br><center>Gazi Husrev-begovoj biblioteci
Džamija Selimija

Gospodin Rehe Bilira poklonio je Biblioteci kolekciju umjetničkih fotografija pod nazivom Trenutak uzdaha. Fotografije prikazuju derviše mevlevijskog tarikata sa stihovima Mevlane Dželaludin Rumija. U kolekciji se nalazi ukupno 38 umjetničkih fotografija, od kojih je 9 izrađeno u monohram (crno-bijeloj) tehnici, a 29 u koloru.


slika2

Fotografije su poklonjene Gazi Husrev-begovoj biblioteci posredovanjem bosanskohercegovačkog umjetnika i fotografa Faruka Ibrahimovića, koji je podsjećanja radi tokom 2017. godine Biblioteci poklonio svojih 60 umjetničkih fotografija. Radi se o zbirci fotografija nišana iz ciklusa „Posuđeno vrijeme“ koje su nastajale nekoliko godina u fotografskim putovanjima autora širom Bosne i Hercegovine.
Gazi Husrev-begova biblioteka se najtoplije zahvaljuje vakifima na vrijednim poklonima, u nadi da će i drugi, potaknuti ovim primjerom, svoje stare fotografije, razglednice i umjetničke slike ponuditi na otkup ili pokloniti Biblioteci, gdje će biti registrirane, smještene u adekvatnim uslovima i sačuvane od daljeg propadanja.

/uimages/albumi/thumbs/slika5.jpg /uimages/albumi/thumbs/slika4.jpg /uimages/albumi/thumbs/slika3.jpg

Digitalna biblioteka