Za sve informacije
molimo da nas pozovete na slijedeće brojeve telefona
+387 33 238 152 ili
pitajte bibliotekara
Ponedjeljak - Petak
08:00 - 15:00

Učenici novogradskih osnovnih škola u posjeti institucijama kulture

Učenici novogradskih osnovnih škola u posjeti institucijama kulture
Izvor fotografija: GHB fototeka

Učenici članovi literarne i historijske sekcije novogradskih osnovnih škola proteklih su dana posjetili gradske institucije kulture sa kojima Općina Novi Grad Sarajevo ima potpisan sporazum o saradnji u oblasti umjetnosti, kulture i obrazovanja.


Uz pratnju nastavnika, učenici su posjetili Muzej Sarajeva 1878-1918, Brusa bezistan, Gazi Husrev-begovu biblioteku, Bošnjački institut- Fondacija Adila Zulfikarpašića, a upriličena je i posjeta Svrzine kuće.    


“Cilj ovog projekta je podizanje svijesti učenika o značaju i važnosti kulturne baštine grada Sarajeva i BiH, te lično upoznavanje sa kulturno-historijskim nasljeđem. Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je i prijevoz za učenike od škola do institucija i nazad”, rekao je pomoćnik načelnika Službe za brazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar, dodajući da će u narednom periodu biti realizirane aktivnosti približavanja i scenske umjetnosti učenicima novogradskih škola.


Na ovaj način učenici su imali priliku saznati više informacija o izložbenim postavkama i kulturnim nasljeđem u depadansima JU ”Muzej Sarajeva”, Bošnjačkom institutu i Gazi Husrev-begovoj biblioteci.


Prilikom posjete kustosi su putem edukativnih predavanja upoznali osnovce sa neprocjenjivim naučnim i kulturno-historijskim bogatstvom, koje se brižno čuva u institucijama, te im približili šaroliku i bogatu kulturnu prošlost našeg naroda.

Digitalna biblioteka