Za sve informacije
molimo da nas pozovete na slijedeće brojeve telefona
+387 33 238 152 ili
pitajte bibliotekara
Ponedjeljak - Petak
08:00 - 15:00

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan performans „Molitve prisutnih srca“

„Sa namjerom da učimo, a ne da zadivimo, otkrivat’ ćemo tajne ostavljene nam u amanet ton po ton, interval po interval, riječ po riječ u molitvi prisutnih srca…”
Mustafa Širbić


U petak, 7.decembra 2018. godine u prepunoj Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održan je poetsko-muzički performans pod nazivom „Molitve prisutnih srca”, kojeg je vodio pjesnik i publicista Mustafa Širbić.
Performans koji je bio kombinacija recitala, instrumentalne muzike i vokalnih izvedbi izvela je ekipa bosansko-hrecegovačkih umjetnika koji su ovu noć ispunili prelijepim tonovima, riječima i emocijama.
Poeziju je govorio pjesnik i publicista Mustafa Širbić koji je i ovaj put osvojio publiku svojim nesvakidašnjim nastupom uz recitale što potiču na duboka razmišljanja i bude posebne osjećaje. Inače, Mustafa Širbić do sada je izdao desetine multimedijalnih materijala i četiri knjige: "Ljubav moje majke”, "Spominjem te dahom”, „Čovjek je tajna" i „Knjiga o momentu".Čest je gost na predavanjima i književnim večerima u BiH, ali i u dijaspori.
Prof. Marina Tomić sa Muzičke akademije u Sarajevu, svirala je violinu i otpjevala nekoliko prelijepih duhovnih i tradicionalnih pjesma, a gitaru je svirao mladi umjetnik Tarik Kamarić.

Publiku je svojim vokalnim izvedbama počastio i Enes Ukić, koji je između ostalog, premijerno izveo i svoju novu pjesmu koja će uskoro izaći u javnost.

Iznenađenje večeri bio je nastup bosansko-hercegovačkog kompozitora filmske muzike i maestra na koncertnoj harmonici Nihada Hrustanbegovića koji je, prema riječima stručnjaka, jedan od deset najboljih svirača harmonike u svijetu. Nihad Hurustanbegović rođen je u Bijeljini,  živi i radi u Holandiji. Za ovu prigodu i on je premijerno izveo svoju novu kompoziciju „Pogled sa Bijele tabije" kojom je oduševio sve prisutne.

Program je trajao dva sata koja su veoma brzo prošla, a utisci svih prisutnih su bili i više nego pozitivni, te je izražena nada i potreba za organiziranjem sličnih druženja i programa u budućnosti.

/uimages/albumi/thumbs/DSC_4205.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_4191.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_4212.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_4177.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_4193.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_4172.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_4167.JPG


Dig. biblioteka