Za sve informacije
molimo da nas pozovete na slijedeće brojeve telefona
+387 33 238 152 ili
pitajte bibliotekara
Ponedjeljak - Petak
08:00 - 15:00

OVO JE I MOJE PISANO NASLIJEĐE I MOJA TRADICIJA

Gazi Husrev-begova biblioteka je 10.05.2018. godine, organizirala kreativnu radionicu "Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija” za djecu iz različitih Programa SOS Dječijih sela BiH, Lokacije Sarajevo. Ova radionica je već postala tradicionalna u Biblioteci jer se organizira treću godinu zaredom.

Aktivnosti u okviru radionice, kroz koje su djeca upoznala sve segmente rada jedne Biblioteke, ali i pisano naslijeđe svoje zemlje, vodili su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.

36 djece iz SOS Dječijeg sela Sarajevo, zajedno sa svojim stručnim timom pedagoga/psihologa, proveli su cijeli jedan radni dan u Biblioteci radeći u tri tima: bibliotekarski, restauratorski i digitalizacijski tim. Tako su ova djeca na jedan dan bili mali bibliotekari, restauratori i informatičari, a po završetku radionice imali su zadatak prezentirati ono što su naučili i iznijeti svoja iskustva i zapažanja. Učesnici su kroz ovu aktivnost mogli naučiti šta je to pisano naslijeđe, digitalizacija, restauracija, skeniranje bibliotečke građe, zavođenje knjiga, proces učlanjivanja u Biblioteku, itd, te im je na taj način omogućeno upoznavanje sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom kao najstarijom kulturnom institucijom u BiH i njeno svakodnevno funkcioniranje. Ono što je najvažnije jeste da su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke kroz ovaj vid aktivnosti iskazali ovoj kategoriji djece svoju pažnju i gostoprimstvo. To je istakao i direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić u svom pozdravnom obraćanju u svojstvu domaćina, ali i na kraju, čestitavši svima na uspješno realiziranoj radionici.

Djeci i svima prisutnima su se obratili i gospodin Faris Njemčević, direktor SOS Dječijih sela BiH - Lokacije Sarajevo, kao i gospodin Damir Mahmić, direktor sektora Dječije selo Sarajevo, koji su izrazili svoje zadovoljstvo zbog boravka u Biblioteci i učešća djece u ovoj radionici.

U završnom dijelu programa, djeci su uručeni ramazanski paketići i priznanja za učešće u radionici, a da predramazanska atmosfera bude još ljepša, potrudili su se članovi hora Derman koji su izvedbom ilahija i duhovnih pjesama obogatili ovaj program.

Sa nekoliko poučnih hikaja iz naše bogate bh tradicije i poučnih anegdota, djecu i sve prisutne, počastio je dr. Mustafa Jahić, viši naučni saradnik i bibliotekar na Fondu rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke, što je ovaj program učinilo još bogatijim i veselijim. Na kraju je uslijedilo zajedničko izvođenje pjesme "Ramazan” uz koju su i djeca i odrasli iskazali svoje uzbuđenje i ushićenost zbog dolaska ovog odabranog mjeseca.

Ovogodišnju radionicu „Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija", podržala je Općina Novi Grad Sarajevo.


/uimages/albumi/thumbs/DSC_9986.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_9984.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_9933.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_9888.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0161.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0158.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0150.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0104.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0097.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0092.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0065.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0063.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0036.JPG /uimages/albumi/thumbs/DSC_0014.JPG


Dig. biblioteka