Za sve informacije
molimo da nas pozovete na slijedeće brojeve telefona
+387 33 238 152 ili
pitajte bibliotekara
Ponedjeljak - Petak
08:00 - 15:00

Nagrade i priznanja


Gazi Husrev-begova biblioteka dobila je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 2000. godine za doprinos u očuvanju pisane kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Ovo značajno priznanje dodijeljeno je Gazi Husrev-begovoj biblioteci, kao jednoj od najznačajnijih institucija u kojoj se sakuplja, čuva, obrađuje i daje na korištenje posebno značajna zbirka islamskih rukopisa, zbirka stare bosanske periodike i zbirka starih štampanih knjiga na bosanskom i orijentalnim jezicima.

Kao posebno značajan razlog dodjeljivanja ove nagrade bila je činjenica da je Biblioteka sačuvala sve svoje fondove u cjelosti tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.


 


Fondacija za islamsko naslijeđe Al-Furqān iz Londona dodijelila je dr. Mustafi Jahiću, direktoru Biblioteke, Kasimu Dobrači posthumno, Zejnilu Fajiću, Fehimu Nametku i hafizu Hasi Popari nagradu Al-Furqān za istaknuti doprinos u oblasti islamskih rukopisa. Nagrada predstavlja priznanje dobitnicima za njihov trud uložen na očuvanje islamskih rukopisa i rad na njihovom katalogiziranju. Prilikom dodjele Nagrade u Londonu, 24. januara 2002. godine, u sjedištu Fondacije, njen predsjednik i osnivač šejh Ahmed Zeki Jemani čestitao je dobitnicima i zaželio im dalji uspjeh u njihovom poslu.


Na svečanosti upriličenoj u Mostaru, 22. jula 2004. godine, ministar kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, gosp. Gavrilo Grahovac uručio je Povelje skupini kulturnih radnika kao znak priznanja za njihov doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Među dobitnicima Povelje bio je i Mustafa Jahić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.


 

Digitalna biblioteka