Za sve informacije
molimo da nas pozovete na slijedeće brojeve telefona
+387 33 238 152 ili
pitajte bibliotekara
Ponedjeljak - Petak
08:00 - 15:00

Čitaonice

Otvaranjem nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke u januaru 2014. godine, omogućeno je značajno unapređenje i modernizacija prostora za smještaj vrijednih rukopisa i štampanih materijala koji služe kao jedinstven izvor izučavanja historije islamske tradicije i opće kulturne prošlosti Bosne i Hercegovine.

Jednako vrijedno je i unapređenje uslova u kojima učenici, studenti, istraživači i naučnici mogu da obavljaju svoja studijska ili naučna istraživanja. Nastojeći da zadovolji specifične potrebe dviju grupa čitatelja u skladu sa njihovim interesovanjima, Biblioteka čitateljstvu stavlja na raspolaganje dvije čitaonice, studentsku i istraživačku. Namjena studentske čitaonice je prvenstveno da omogući optimalne uslove za učenje dok je istraživačka čitaonica prilagođena istraživačima koji se koriste digitalnom građom biblioteke. Obje čitaonice su pod video nadzorom.

STUDENTSKA ČITAONICA

Broj mjestaWi-FiStrujaKlima
 

S obzirom na činjenicu da je veliki broj studenata Univerziteta u Sarajevu smješten u studentskim domovima u kojima najčešće nedostaju odgovarajuće prostorije za učenje, Gazi Husrev-begova biblioteka predstavlja mjesto gdje se upravo takvi uslovi mira i tišine neophodnih za učenje i spremanje ispita mogu naći.

Velika studentska čitaonica raspolaže sa 100 mjesta od kojih svako ima svoj priključak za struju koji omogućava dugotrajan rad na laptopu ili tabletu.
Još jedna prednost ove čitaonice je u tome što je klimatizirana i pokrivena besplatnim wireless internet signalom.

Studenti mogu da donesu svoje knjige i materijale iz kojih će učiti ali im istovremeno na raspolaganju stoji i obimna građa Biblioteke ukoliko im je potrebna.Također se mogu koristiti uslugama bifea Biblioteke koji služi za odmor i osvježenje.

ISTRAŽIVAČKA ČITAONICA

Broj mjestaWi-FiStrujaPCKlima
 

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci se čuva stoljećima stara, vrijedna i rijetka dokumentacija koja je, iz konzervacijskih razloga, digitalizirana i isporučuje se korisnicima u digitaliziranoj formi, izuzev u iznimnim slučajevima za koje je potrebno dostaviti pismeni zahtjev upravi Biblioteke.

Kapacitet ove čitaonice je 24 mjesta a opremljena je kompjuterima čija isključiva svrha jeste da čitaocima pruži indirektan pristup dokumentima za koja su zaintersovani i to na način koji, bez digitalizacije, ne bi bio moguć.

Iz sigurnosnih razloga, na kompjuterima u istraživačkoj čitaonici je onemogućen pristup internetu, korištenje USB-a ili sličnih uređaja.

 

Radno vrijemepon. - pet. od 08:00 do 18:00
sub. od 08:00 do 16:00
 
Vaše članstvo podrazumijeva pravo korištenja svih fondova, čitaonica, kao i drugih javnih prostora Gazi Husrev-begove biblioteke.

Dig. biblioteka